Νέστος

Δεύτερος μεγαλύτερος ποταμός της Θράκης και ένας από τους πέντε μεγαλύτερους της Ελλάδας, ο Νέστος αποτελεί φυσικό σύνορο ανάμεσα στη Μακεδονία και στη Θράκη. Πηγάζει από τη Βουλγαρία, συγκεκριμένα από την περιοχή Ρίλα, και έχει συνολικό μήκος 234χλμ., από τα οποία τα 130 βρίσκονται σε ελληνικό έδαφος. Κανένας από τους παραποτάμους και χειμάρρους του Νέστου δεν είναι γνωστός με κάποια ονομασία. Υπάρχουν δύο υδροηλεκτρικά φράγματα κατά μήκος τμήματος του ποταμού που ρέει στη χώρα μας, του Θησαυρού και της Πλατανόβρυσης.

Το φημισμένο Δέλτα του Νέστου καταλαμβάνει μια μεγάλη έκταση στο νότιο τμήμα των νομών Καβάλας και Ξάνθης. Το σημείο όπου ο ποταμός συναντά τη θάλασσα είναι ένα σημείο έντονου βιολογικού ενδιαφέροντος που συνεπάγεται και έντονη τουριστική έλξη. Το Δέλτα του Νέστου έχει κηρυχθεί Υγρότοπος Διεθνούς Σημασίας και προστατεύεται από τη Συνθήκη Ramsar. Παρ’ όλο που το ανθρώπινο χέρι έχει επέμβει, η τοποθεσία δεν παύει να συγκινεί με την ομορφιά της. Η πλούσια χλωρίδα και πανίδα φιλοξενείται στους διάφορους βιότοπους που σχηματίζονται ενώ η ποικιλία και η σπανιότητα της δεν συναντιέται πουθενά αλλού.

Στα Στενά του Νέστου, η φυσική ομορφιά είναι, και εκεί, αδιαμφισβήτητη. Οι περίεργοι σχηματισμοί των βουνών, ο φιδωτός ποταμός, η πλούσια βλάστηση και τα κελαηδήματα των 254 ειδών πουλιών που συναντώνται εκεί, γοητεύουν κάθε επισκέπτη. Υπάρχουν υποδομές για διάφορες δραστηριότητες, όπως κανό-καγιάκ, τοξοβολία, ποδηλασία, πεζοπορία, παρατήρηση πουλιών κ.ά.